Kurs og møter

mar
7
ons
Lesersørviskurs
mar 7-mar 8 heldags

Påmeldingsfrist er 26. februar. Bindende påmelding. Lenke til påmelding

Lesersørvis er et av satsningsområdene til Fylkesbiblioteket i Akershus. Vi har så langt holdt tre grunnkurs i formidlingsmetoden og tilbyr nå ett til. Vi vil at så mange som mulig av de bibliotekansatte i Akershus skal bli kjent med lesersørvismetoden og de praktiske formidlingsverktøyene.

Fagforumet for bibliotekene i videregående skoler i Akershus fylkeskommune jobber nå systematisk med metoden. Vi vil se på muligheten for å tilby folkebibliotekene tilsvarende læringsnettverk for videre arbeid med lesersørvis. Da blir det viktig med et grunnkurs først.

Workshop i Lesersørvis går over to dager og tar sikte på heve formidlingskompetansen til bibliotekansatte gjennom en ny og systematisk tilnærming til litteraturformidling. Har du tatt grunnkurset tidligere trenger du ikke denne workshopen med mindre du ønsker en oppfriskning.

Mer om Lesersørvis kan du lese her: http://www.lesersorvis.no/

Kursholdere er Olga Skrinde og Vanja Øyrås fra fylkesbiblioteket i Akershus.Kort om workshopen:

Det blir trening i metode og innføring av ulike formidlingsverktøy. Vi ser nærmere på en litterær sjanger. Denne gangen blir det SKREKK!

Alle deltakere må lese en bok innen sjangeren før de kommer til kurset.

Fylkesbiblioteket i Akershus sender en e-post til deltakeren etter påmelding med tittel på boka. Det er derfor viktig at deltakere melder seg på kurset så fort som mulig og påberegner tid til lesing. Det blir mye gruppearbeid på kurset og alle deltakere må ha med seg enten laptop eller nettbrett.


PROGRAM

Dag 1

09.30 – 10.00      Kaffe, te, registrering
10.00 – 11.00      Introduksjon av lesersørvis og formidlingsmetode
11.00 – 11.15      Pause
11.15 – 12.00      Lesersørvissamtalen og digitale hjelpemidler
12.00 – 13.00      Lunsj
13.00 – 14.00      Oppgave: lesersørvissamtalen
14.00 – 14.10      Pause
14.10 – 15.00      Hurtigles: Hvordan lese en bok på 10 minutter?

Dag 2

09:00 – 10.00      Sjangerintroduksjon
10.00 – 10.15      Pause
10:15 – 11.30      Boksirkel: Gjennomgang av bøker
11.30 – 12.30      Lunsj
12.30 – 13.30      Hvordan bruke anmeldelser i lesersørvisarbeidet?
13.30 – 14.30      Bokbeskrivelser: Hvordan skrive kort og godt om bøker?
14.30 – 15.30      Kom i gang med lesersørvis!

 

mar
20
tir
Bokgilde 2018
mar 20 heldags

 

Bokgilde 20. mars er fulltegnet. Ønsker du å stå på venteliste? Kontakt Silje Stener. Send e-post

Bokgilde arrangeres i Østfold, Vestfold og Buskerud følgende datoer:

Se det respektive fylket sin hjemmeside og kurskalender for mer informasjon.

 

Bokgildet er et litteraturseminar som løfter fram ny litteratur for voksne innen alle sjangre.

Sju engasjerte formidlere fra Buskerud presenterer et utvalg av det beste og mest interessante som ble gitt ut på norsk i 2017.

Litteraturkritiker Marta Norheim presenterer sin nyeste bok, Oppdateringar frå lykkelandet. Røff guide til samtidslitteraturen.

Foto: Tove K. Breistein

 

 

 

Målgruppe for Bokgildet: Bibliotekansatte, lærere og andre som jobber med formidling av litteratur.

 

 

Program for dagen:

Kl. 09.00 Kaffe, te
Kl. 09.15 Velkommen, presentasjon av lektørene
Kl. 09.30 Bokpresentasjoner, første økt
Kl. 10.30 Pause
Kl. 10.45 Bokpresentasjoner, andre økt
Kl. 11.45 Lunsj
Kl. 12.30 Oppdateringar frå lykkelandet ved Marta Norheim
Kl. 13.15 Bokpresentasjoner, tredje økt
Kl. 14.00 Pause med noe søtt
Kl. 14.15 Bokpresentasjoner, fjerde økt
Kl. 15.15 Vel hjem

 

Presentasjon av formidlerne fra Buskerud:

Antti Kaukokanta, Modum bibiotek
«Jeg leser, altså er jeg». Litteraturen hjelper meg å forstå hvem jeg er og hvorfor, i interaksjon med andre mennesker. Spesielt i en samtid som vår. Med mangel på de lange tanker og de lange samtaler. Jeg liker de store samtalene og de store forklaringene, om hvorfor verden ser ut som den gjør. Derfor mye sakprosa og biografier, i den senere delen av mitt liv.


Elisabeth Bergstrøm, Kongsberg bibliotek
Jeg leser først og fremst fordi jeg liker det og ikke kan tenke meg et liv uten bøker. Det gir meg muligheten til å leve andres liv, tenke andres tanker, gjøre andres valg og høste fra andres erfaringer. Tanker, opplevelser og erfaringer jeg kan gjøre til mine egne, eller forkaste.  Jeg liker å lese skjønnlitteratur som gir meg muligheten til alt dette. Jeg liker de store, lange og tykke romanene – de som varer lenge. Og jeg liker å lese sakprosa som hjelper meg til å forstå verden, sette den i perspektiv og se sammenhenger. Verden er full av slike bøker. Heldigvis!


Oda Cornelia Knudsen, Kongsberg bibliotek
Som leser er jeg ganske altetende, men jeg har nok en forkjærlighet for norsk litteratur, og da særlig romaner. Jeg forsøker å behandle både debutanter og gamle travere med like stor respekt, og ønsker å gå boka i møte på dens egne premisser, uavhengig av forfatteren. Derfor leser jeg svært sjeldent anmeldelser og baksidetekst før jeg leser ei bok. Kvaliteter jeg setter pris på er for eksempel godt språk, originale hovedpersoner, personutvikling og en og annen snurrig observasjon. Videre er jeg opptatt av at det skal være et berøringspunkt mellom meg og teksten, noe som engasjerer og gjør at jeg leser videre. Men hva det kan være, fins det hittil ingen fasit på.


Martin Nordli, Nedre Eiker bibliotek
Jeg liker best skitne bøker. Bøker om folk som lever på utsiden av samfunnet. Hvis jeg tenner på folka og språket i bøkene, er jeg ikke veldig opptatt av story. Jeg gidder sjeldent å kjede meg gjennom en bok, og legger mange fra meg. Oftest leser jeg flere bøker parallelt. Har ofte en Hamsunroman eller noe Jack London til gjenlesing i lesehaugen.


Arne Henning Årskaug, Nedre Eiker bibliotek

Eg er av slaget som i hovudsak les skjønnlitteratur. Til gjengjeld er eg ein altetande og godlynt lesar med makelaus velvilje ovanfor både forfattar og bok. Det prenta åndsarbeidet som finn vegen fram til meg har som regel lite å frykte. Når det er sagt er eg fæl til å gløyme kva eg har lese og til å blande saman bøker. Eg har difor ein særskilt kjærleik for det kuriøse og laussleppte, for alle slags løgne og balstyrne tekstar som leikar med lesarforventingane og skil seg ut i røysa. Om boka i tillegg ikkje har nokon sjangernemning er ho ekstra attraktiv.


Linda Solheim, Røyken bibliotek

Når jeg leser, er jeg mest opptatt av mennesker. Jeg foretrekker et enkelt miljø og ikke for mye handling. På ett eller annet nivå må jeg overraskes og tenke at her har jeg aldri vært før, dette mennesket har jeg aldri møtt. Insisterende romaner med masse detaljer blir alltid feil for meg. For ikke å snakke om et stort persongalleri. Da ramler jeg av lasset. Jeg er også glad i krim, særlig på øret. Da stiller jeg andre krav til språk og folk, og det er handlingen som er i fokus. Jeg leser også en del sakprosa, essays og biografier.


Camilla Sørbye, Buskerud fylkesbibliotek
Jeg leser helst grundig og langsomt. Blar gjerne tilbake og leser på nytt. Det krever at teksten har flere lag, at det finnes noe å gruble over. Teksten kan godt være morsom, men den må ville mer enn å underholde. Jeg liker også å fordype meg i et tema på tvers av sjangrer, undersøke en erfaring eller et miljø som er lukket for omverdenen.

 

Vi ønsker å tipse om Bokdager på Bibliotekenes Hus 21. (voksenlitteratur) og 22. mars (barne- og ungdomslitteratur) for de som har anledning til å kombinere  2- 3 dager i Oslo.

apr
10
tir
Kurs i barnebokbad
apr 10 heldags

 

Hvordan arrangerer man et barnebokbad der forfatteren blir intervjuet av barn?

Dette kurset lærer deg metoden bak Barnebokbad, en metode som vil:

  • bidra til positive erfaringer med litteratur for barn og unge
  • bidra til å dykke dypere inn i tekst
  • skape mer meningsfylte møter mellom forfatter og deres publikum

Metoden har stor overføringsverdi til arbeid med andre fag i skolen, og kan også brukes som en pedagogisk metode. Vilde Kamfjord i samarbeid med Pål Brekke Indregard og foreningen !les har utviklet metoden.

Vi oppfordrer lærere og bibliotekarer til å melde seg på kurset sammen, for å få best mulig utbytte av dagen og samarbeidet i etterkant.

Vi ber alle deltakere om å lese boken «Keeperen og havet» av Maria Parr (Samlaget 2017). Boka vil være utgangspunkt for det praktiske arbeidet på seminaret.

 

Påmeldingsfrist er 9. mars og påmeldingen er bindende. Det er begrenset plass, førstemann til mølla!
Lenke til påmelding
Program for dagen

09:15 – 09:30 Registrering, kaffe og te
09:30 – 11:30 Seminar
11:30 – 12:15 Lunsj
12:15 – 14:00 Seminar
14:00 – 14:15 Pause
14:15 – 15:00 Seminar
15:00 – 15:30 Oppsummering

 

Les hva tidligere kursdeltakere har sagt:

«Jeg var med på dette kurset for litt siden og det var et fantastisk kurs!!!
Passer også ypperlig for de som vil arbeide med barn og tekst generelt. Ikke nødvendigvis bare i barnebokbad.»
(Elisabeth Johansen, Nes bibliotek, seminar oktober 2017)

«Veldig nyttig, flott presentert! Veldig interessant. Kommer til å ha bruk for disse teknikkene også i andre sammenhenger enn barnebokbad.»
Deltager, Akershus fylkeskommune (seminar oktober 2017)

«Dette har vært det beste jeg har gjort siden jeg begynte som lærer»
Anne, 40 år i læreryrket, Bærum kommune (seminar september 2017)

 

Lenke til barnebokbad med Vera Michaelsen:

https://www.youtube.com/watch?v=ww2iTCkG6cg

 

mai
23
ons
Samba-møte
mai 23 heldags

Hold av datoen. Mer informasjon kommer.

Translate »