Etter tre måneder med oppussing ble Enebakk bibliotek gjenåpnet i går, med rød løper og snorklipping utført av varaordfører Hans Kristian Solberg. Biblioteksjef Monica Blegvad var rørt av alle lovord og bekreftelsen på at biblioteket betyr så mye for så mange.
– Nå har det blitt lyst og luftig her, med ny belysning, rene overflater og døråpninger uten terskler. Det er utrolig deilig! Og vi har prioritert mer sitteplass så langt det har latt seg gjøre. Vi har et stort plassproblem, så vi hadde egentlig trengt nye lokaler. Men så lenge det ikke er mulig, har vi fått det beste ut av det. Det gjør hverdagen mye bedre, og så håper jeg lånerne merker forandringen og har lyst til å være mer hos oss også.
Og etter gårsdagens oppmøte å dømme, ser det lovende ut. Et tallrikt publikum feiret med både brus, boller og bløtkake, mens Stig Adolfsen og Sverre Hanstad besørget de musikalske kulissene.

– Det var utrolig hyggelig at så mange lånere, politikere og administrative medarbeidere tok turen i dag. En av våre «gamle» lånere fortalte at hun heller vil besøke oss enn det som nå er hennes nærmeste bibliotek, fordi hun får så personlig hjelp hos oss. Det er en av de få fordelene vi som et lite bibliotek langt ute på landet kan tilby, den nærheten og kjennskapen til folk som vi får ved å ligge der vi ligger, sier biblioteksjef Blegvad.

Dedikerte ansatte
Prosessen med oppussingen har vært forholdsvis kronglete, og krevd mye av de ansatte.
– Jeg er kjempeimponert og stolt over de fantastiske og dedikerte ansatte jeg har som har stått på og jobbet hardt for å få det til å gå så bra som det kunne etter forholdene, sier Blegvad.
– Men vi er fortsatt ikke helt i mål, og vi kommer nok til å måtte jobbe med å komme i orden en god stund til. Og 4. juni starter oppussingen av kjelleren…

Mål om meråpent i løpet av 2018
En ny trend er at bibliotekene utvider sin åpningstid til også utenom arbeidstid for de ansatte, såkalt meråpent bibliotek. Dette er det også planer om å teste ut i Enebakk.
– Vi begynner å jobbe med å lage anbud for meråpent til høsten. Jeg håper vi kan få på plass løsningene i løpet av 2018, men har ingen erfaring med den typen arbeid, så et eksakt tidspunkt er vanskelig å si noe om nå, avslutter Blegvad.
Inntil videre kan i alle fall enebakkingene glede seg over et lyst og forfriskende bibliotek i sitt nærmiljø.

Tekst og bilder: Marit Jordanger, Akershus fylkeskommune