Foto: Jarle Nyttingnes/ Akershus fylkeskommune

Flere bibliotek i Akershus har i den siste tiden åpnet for at publikum selv kan låse seg inn på biblioteket utenom ordinær åpningstid. Dette tilbudet gjør biblioteket mer tilgjengelig, og tilbudet møter god mottakelse blant lånerne.

«Flott, nytt bibliotek. Perfekt beliggenhet i sentrum og med muligheter for å besøke biblioteket alle dager døgnet rundt».

Sitat fra begeistret låner på Sørum biblioteks Facebook-side.

Hva er meråpent?

«Meråpent» er et utvidet tilbud der du får tilgang til biblioteklokalet utenom ordinær åpningstid. Et meråpent bibliotek har installert en adgangsautomat ved ytterdøren der lånere kan «låse» seg inn på egen hånd.  Det som må til for at låneren skal få tilgang er at de må en kontrakt med biblioteket, et lånekort og kode. Biblioteket er ubetjent og selvbetjent. Det er videoovervåkning i hele bibliotekområdet.

Nittedal åpnet i nye lokaler i kulturhuset Flammen mars i år, og etter en måned kunne biblioteket melde om 900 kontrakter inngått med lånere som ønsket adgang utenfor åpningstid.
Sørum bibliotek åpnet i nye lokaler midt i sentrum av Sørumsand i januar 2017. Samtidig fikk biblioteket på plass en egen dør for meråpent. Når de først åpnet, skulle de ikke stenge igjen. For å få tilgang til meråpent bibliotek må låner være over 18 år og inngå kontrakt med biblioteket.

Andre bibliotek har valgt en mer begrenset åpningstid eller lavere aldersgrense, og her kommer en oversikt over bibliotek i Akershus med meråpent-tilbud.

  • Nittedal bibliotek: I Nittedal må man være 15 år og eldre for å skrive under på kontrakt, og man kan være i biblioteket fra 07.00- 23.00 hver dag. Åpne kontrakten her
  • Gjerdrum bibliotek: Aldersgrense for å få adgangskort er 18 år. Med adgangskort får lånere fri adgang til biblioteket fra kl.07.00-21.00.
  • Oppegård bibliotek: Låner må være over 18 år, og biblioteket er åpent 07.00- 22.00 hver dag.
  • Ås: Nordby bibliotek i Vinterbrosenteret har meråpent for alle over 15 og har lånekort på Ås bibliotek. Åpningstid 08.00-21.00, lørdag 08.00-18.00.
  • Sørum bibliotek: Åpningstid: hele døgnet. Alder 18 år.

I den meråpne åpningstiden kan låner benytte lokalene, hente reservert lånemateriale, lese aviser og tidsskrifter og benytte leseplasser, gjøre lekser/studere/jobbe, møte venner, bruke publikumsmaskiner og benytte trådløst nettverk. Alt av utlån og innlevering gjøres på automater.

Translate »