Bokelskere kommer i mange utgaver, ikke alle er like velkommen! Spesielt ikke skjeggkre. Fylkesbiblioteket i Akershus stenger fjernlånet i en mnd for å hindre ytterligere spredning av skadedyrene.

Ikke ønsket på Fylkesbiblioteket i Akershus

Nasjonalbiblioteket har tidligere gått ut med informasjon om skadedyr i biblioteket, og på Fylkesbiblioteket i Akershus har vi fulgt litt ekstra med i kriker og kroker. Det viser seg nå at vi også har fått besøk av de etter hvert beryktede skjeggkreene. Vi er så heldige at vi har oppdaget problemet tidlig. Det er visst mest nymfer vi har i våre lokaler, har vi fått vite av ekspertene. Nå har vi et godt inntrykk av nymfer fra gresk mytologi, men de vi har fått på besøk er dessverre ikke av samme slaget.

Skjeggkreene er ufarlige for mennesker. De koser seg om natta, og da spiser de blant annet papir, matsmuler og døde insekter. De har rukket å spre seg vidt og bredt i Norge siden 2013, både i offentlige bygg og private boliger. Vi har selvsagt fått litt «kløa», men etter å ha søkt råd hos Nasjonalbiblioteket og skadedyrfirma er vi forholdsvis rolige. Vi har satt i gang tiltak for å få bukt med problemet.

For å være på den sikre siden og unngå spredning stenger Fylkesbiblioteket i Akershus fjernlånet fra i dag og fram til mandag 31. juli. Noe materiale er underveis til dere, men vi mener det bør gå bra. Vi stenger for å ha rundvask, storstilt ryddeaksjon osv.
Siden vi i sommer også har planlagt oppussing av lokalene, brikking av samlingen og ferieavvikling, så ser vi at det blir umulig å betjene fjernlån på forsvarlig vis. Reservert materiale vil sendes etter grundig sjekking fra vår side.

Oppfordring

Bibliotekene låner i stort monn av hverandre, og materiale sendes med transportordning, post osv. Vi erfarer etter samtaler med andre bibliotek at vi ikke er alene om kre-problemet. Vi følger Nasjonalbibliotekets eksempel og går åpent ut med dette i et forsøk på å hindre ytterligere spredning. Hvis bibliotekene i Norge skal  lykkes i begrense dette, oppfordrer vi alle bibliotek til å sjekke egne lokaler.

Det er som med hodelus og brunsnegler, hvis ikke alle sjekker og iverksetter tiltak, så blir dette problemet en evig runddans.

Under info som Nasjonalbiblioteket tidligere har gått ut med:

https://bibliotekutvikling.no/content/uploads/2016/12/Insekt-i-bibliotek.pdf
https://www.nrk.no/viten/xl/en-ubuden-gjest-1.13249384
https://www.nrk.no/video/PS*292072

Nasjonalbiblioteket, kontaktperson om temaet: Gunhild Myrbakk, gunhild.myrbakk@nb.no

Riktig god sommer og ta en sjekk i eget hus. Fylkesbiblioteket i Akershus kommer nyskrubbete tilbake i august.

 

 

Translate »